Frågor & Svar

Välkommen att kontakta Jax Axelsson Osteopat D.O. Mina patienter kommer från Umeå, Vännäs, Robertsfors, Nordmaling.

F: Är du ansluten till försäkringskassan.

S: Nej, inga leg. Naprapater i Västerbotten är det. Det är landstinget som fattar det beslutet och Västerbotten har som så många andra valt att inte ansluta leg. Naprapater, troligen pga strama ekonomiska tyglar. Fördelen med detta är att väntetiden blir kort. Antalet behandlingar hos oss jämfört med den vård som landstinget erbjuder är dessutom färre så det blir i alla fall inte så dyrt. Från och med första januari 2011 så förlorar de privatpraktiserande sjukgymnasterna sina vårdavtal, vilket innebär att man inte kan gå på behandling hos dem för reducerat pris. Inget frikort gäller då heller.

F: Vad kostar en behandling?

S: 650:- för alla utom studenter som lever på studielån och pensionärer. De betalar 600:- OBS! Studentrabatten gäller inte studenter som får ekonomiskt understöd från samhället, betald praktikplats el dyl. Obs. att kostnaden är avdragsgill för företagen. Många företagare har insett vinsten av att låta sina anställda gå på ett par, tre behandlingar för att förkorta sjukskrivningstiden eller att helt slippa att ha sina anställda sjukskrivna. Egna företagare betalar 650:- (kostnaden är avdragsgill).
Priserna gäller fr.o.m. 2019-05-13.

F: Gör behandlingen ont?

S: Kot- och ledjusteringar gör sällan ont men behandling av s.k. triggerpunkter och stretching känns en del. Ofta får man en behandlingsvärk i ett par dygn efter behandlingen men det är fullt normalt eftersom man har töjt på vävnad som har förlorat en del av sin elasticitet. Behandlingsvärken känns mest som en djup träningsvärk.

F: Är det farligt att justera kotor och leder?

S: Om det var farligt skulle i stort sett varje naprapat och kiropraktor vara handikappade eftersom man lär sig justeringar på varandra under utbildningen. Svar NEJ!

F: Hoppar kotor ”ur led” eller ”ligger dom fel”?

S: NEJ! Det vi behandlar är för lite rörlighet i en eller flera leder. Om kotan ”hoppar ur led” så skadas ryggmärgen och det krävs stort våld vid t. ex. bilolyckor el. dyl. för att få en kota ”ur led” eller ”att ligga fel”. (Kotan/kotorna måste i så fall få så kraftigt trauma mot sig att man får en kotfraktur).  Naprapater balanserar upp rörligheten i ryggraden och lederna och avlastar dessa och inget annat.

F: Varför knakar det i ryggraden när man justerar den?

S: Knäppljudet uppstår då ledytorna separeras hastigt vilket de gör vid en justering. Det har ingen skadlig inverkan på ledbrosket eller ledbanden utan snarare tvärt om. När man balanserar upp en obalans får man ett jämnt tryck över hela leden och man avlastar ledbrosket och de ledband som är belastade.

F: Hur många behandlingar behövs normalt sett?

S: De flesta känner sig symptomfria efter 2-3 behandlingar.

F: Hur lång tid tar en behandling?

S: En behandling tar ca 30 minuter.

Välkommen att besöka min mottagning när ni behöver hjälp av

Naprapat – Naprapater

 

Frågor & Svar