Skip to content

Välkommen att kontakta Jax Axelsson Osteopat B.Sc. D.O. Mina patienter kommer från Umeå, Vännäs, Robertsfors, Nordmaling.

Med ryggvärk sammanfattar jag här allt från ländryggen/korsryggen och upp till övergången mellan nacken och bröstryggen. Ryggraden är en fantastisk konstruktion som har flera helt avgörande funktioner för att vi skall kunna fungera. Dels bär den upp överkroppen, dels är den ”höljet” för ryggmärgen och ryggradsnerverna. Dessutom är den fäste för revbenen som bygger den skyddande ”korg” som finns runt de inre organen.

 

Ryggraden från översta nackkotan och ner till sista ländkotan består av 24 kotor. Mellan alla kotor utom de två översta och den översta och kraniet finns det diskar. Diskarnas huvudsakliga funktion är att bära upp mellanrummet mellan kotkropparna och att medge stötdämpning och rörelser mellan kotorna. Diskarna kan bli skadade och antingen ge upphov till diskbuktning (protrution), eller diskbråck (prolaps). I många falla kan detta ge stora problem med smärtor i ryggraden eller utstrålande smärtor i nerver t. ex. ischias eller armvärk. Vissa gånger ger en diskskada inga symptom alls varför en del går omkring och har diskbråck utan att veta om det, medan andra kan bli arbetsoförmögna och t.o.m. handikappade av samma sak! Behandling av ryggproblem består av en diagnosticering där man tar reda på orsaken till det ryggonda. Man balanserar upp ryggradens obalanser i kombination av behandling av de muskler som kan påverka den uppkomna obalansen. I många fall bör patienten ändra på ergonomin på sin arbetsplats. God lyftteknik kan vara av stor vikt för de som har tunga arbeten. Pga att många arbetar statiskt kan det vara nödvändigt att patienten gör vissa rörelser som befrämjar balansen i ryggradens rörelser.

 

Ryggvärk