Skip to content

T5

TÖ 5. Övning vid disksvullnad
 
Disksvullnad är ett förstadium till diskbråck och kallas protrution. Denna övning kan ge en mycket snabb återhämtning av svullnaden i disken och förespråkas av både naprapater, kiropraktorer och sjukgymnaster. Den togs fram av en läkare som hette Mackenzie. Man gör övningen så att man ligger på mage stödd på underarmarna i fem minuter. Därefter gör man träningsövning nr 6 i två minuter (eller så länge man orkar om man inte orkar två minuter). Man upprepar det hela 3 ggr.
Om smärta i benet/benen uppkommer under övningen eller tilltar – avbryt genast!

TÖ 9. Bålstärkande övning för buk och rygg. (Bild A och B)

A Skjut rygg samtidigt som du böjer ned huvudet mellan armarna. B.Svanka och titta uppåt med huvudet. Upprepa rörelserna i ett för dig lämpligt antal.

IMG_6127 IMG_6128
TÖ 10. Rotationsövning för hela ryggraden. (A och B).

Sitt på en stol el. dyl. som är utan armstöd. Lägg en trästav eller dylikt över axlarna bakom nacken. Fatta tag med händerna om staven med armbågarna hängande nedåt. Fixera blicken rakt framför dig så att huvud och underkropp är stilla. Vrid dig fram och tillbaka mjukt och försöka att försiktigt ökar rörelsens omfång. Övningen hjälper kroppen att hålla igång rörelsen i ryggraden i rotationsplanet vilket i många fall kan förebygga rörelseinskränkningar i kotorna ( i folkmun s. k. ”låsningar”). Övningen är speciellt lämplig för Er som har stillasittande eller stillastående arbete eller hobbys.

TÖ 12.

En klassiker som kallas skruven. Används för att öka rotationen i ffa ländryggen men även i bröstryggen.

Bör ej användas vid akuta ländryggs- eller bröstryggssmärtor då problemen riskerar att förvärras. Används ffa i förebyggande syfte.

Ligg på sidan och låt benet på den övre sidan hänga fram över kanten framför dig, samtidigt som armen hänger bakåt över kanten bakom dig.

Kan utföras på golvet men då kan rotationen oftast inte göras fullt ut pga att foten och armen tar i golvet.